III. Varázskemence Napja

 

Vendéglátó és pék iskolák tanulóinak

„Füstölt húsos kelt tészta” sütő verseny

 

A KemenceMánia,

 Tóalmási Kolbász Manufaktúra és a METRO Áruházak

támogatásával

 

a Gyengénlátók Iskolájában

 

 

MEGHÍVÓ ÉS VERSENYKIÍRÁS

 

 

A VERSENY IDŐPONTJA: 2017. május 13. szombat

A VERSENY HELYSZÍNE: Gyengénlátók Általános Iskolája 

1147 Budapest, Miskolci út 77.

RÉSZTVÉTEL: pék, pék-cukrász, szakács képzést nyújtó iskolák 3 főből álló csapatai nevezhetnek, akik közül 1 fő a kemence fűtéséért lesz felelős

NEVEZÉSI DÍJ: nincs. A nevezést a jelentkezés sorrendjében dolgozzuk fel. Az első 15 jelentkező csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.

A versenyzők a helyszínen rendelkezésre bocsátott alapanyagokat használhatják.

Jelentkezési határidő: 2016. április 30.

Jelentkezni Kakuk Szabolcsnál – KemenceMánia – az alábbi elérhetőségeken lehet:  www.kemencemania.hu 
+36209299428; szabolcskakuk@t-online.hu

A ZSŰRI TAGJAI:

Zsolnay Gábor – Venesz díjas mesterszakács, főiskolai szakoktató - szaktanár

Balogh István – Magyar Éttermi Mesterek Klubja – elnök

Némedi József - mesterszakács

Versenykiírás

 

Füstölt húsos kelt tészta

A szervezők és a szponzorok által a helyszínen rendelkezésre bocsátott alapanyagokból készítendő. Kötelező eleme a kelt tészta és a füstölt hús (kolbász, sonka, tarja valamelyikét kell tartalmazni). Jellegét tekintve lehet péksütemény, street food, fast food.

 

A zsűrizésnél kiemelt szempont lesz az étel piacképessége. A csapatoknak el kell határozniuk, hogy milyen jellegű vendéglátóipari egységben képzelnék el az elkészített ételt (pékség, hagyományos étterem, foodtruck, fast food étterem).  

 

ALAPANYAGELLÁTÁS:

- A versenyre jelentkezett iskolák csapatai legkésőbb a verseny előtt 10 nappal megkapják a rendelkezésre álló alapanyagok tételes listáját, melyet a verseny folyamán fel tudnak használni. 5 nappal a verseny előtt a szükséges mennyiséget vissza kell igazolni a szervező(k) részére.

 

Várhatóan rendelkezésre álló alapanyagok csapatonként: Tóalmási Parasztkolbász-0,5 kg, Tóalmási füstölt nyers kolozsvári szalonna-0,5 kg, Tóalmási Füstölt nyers tarja-0,5 kg, paprika-1 kg, paradicsom-1 kg, kígyóuborka-1 db, krumpli-1 kg, zöldhagyma-2 csomag, padlizsán-1 db, lilahagyma-1 kg, hagyma-1 kg, káposzta-1 fej, fokhagyma-2 fej, kenyérliszt-BL80-3 kg, teljeskiőrlésű liszt-1 kg, só, élesztő, Szárított fűszerek

 

FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSA:

- A szervezők a helyszínen biztosítanak a versenyző csapatok számára 1 darab fatüzelésű kemencét. A kemencéket a csapatokhoz sorsolással osszuk ki. A kemencék folyamatos tüzelésű, fával fűtött mobil kemencék. A szükséges tűzifát a szervezők biztosítják. A hőmérséklet jól szabályozható, digitális hőmérőn lekövethető.

 

- Kérjük a csapatokat, hogy dagasztó és kelesztő, sütő edényekről (tepsikről), illetve a szükséges egyéb konyhai eszközökről legyenek szívesek gondoskodni.

FŐZÉSI ADAGSZÁM:

-       A csapatoknak legalább 10 adag készételt kell készíteniük.

-       A készételekből a zsűrinek 2 adagot kell átadni értékelésre.

 

Időbeosztás – max. 8 csapat esetén

12:00 - 13:00 gyülekező

13:00 – 14:30 előkészítés

14.30 – 16:00 sütés

17.00 - eredményhirdetés

Időbeosztás – max. 15 csapat esetén

11:00 - 12:00 gyülekező

12:00 – 13:30 előkészítés 1. turnus

13.30 – 15:00 sütés 1. turnus

14:00 – 15:30 előkészítés 2. turnus

15.30 – 17:00 sütés 2. turnus

18.00 - eredményhirdetés

 

 

A VERSENY LEFOLYÁSA, ÉRTÉKELÉS:

A szervezők a csapatokból kinevezett fűtőkkel ismertetik a kemencék használatát és fűtését. A pékek és szakácsok ezzel egy időben megkezdik a tészták előkészítését.

 

A csapatok az általuk készített ételeket a zsűri számára, a bírálatra bemutatás során, szóban is ismertethetik. A zsűri a bemutatás során az elkészítéssel, az étellel kapcsolatban kérdéseket tehet fel, melyre a csapat tagjai önállóan, a kísérő tanár segítsége nélkül válaszolnak.

A szakmai ismereteken kívül a versenyző csapatoknak, és tagjaiknak szükségük lesz rátermettségre, talpraesettségre, helyzetfelismerési készségekre és nagyon komoly csapatmunkára.

 

A zsűri a bírálat során a készételről kialakított összbenyomás alapján pontoz, mely lefedi a szakmai kívánalmakat, piacképességet illetve a fogyasztói élményt.

 

A résztvevők hozzájárulnak, hogy róluk, a készített ételekről a szervezők fényképeket készíthetnek, melyeket külső és belső kommunikáció céljából felhasználhatnak, különös tekintettel a közösségi hálózatokon történő felhasználásra.

 

DÍJAZÁS:

A versenyen résztvevő csapatok díjazása oklevéllel, illetve a nyerteseké kupával történik.

 

Budapest, 2017. március 12.


 

A varázskemence napjáról bővebben a www.varazskemence.hu oldalon tudnak tájékozódni,illetve a https://www.facebook.com/events/1884178668472117/  facebook oldalon.